”När man går till förskolan ska man vara glad”. Det fick jag som tips att säga till min 2-åriga son Sam som senaste tiden varit ledsen när jag lämnat honom på förskolan. Jag skriver om hur vi lägger grunden för vår självkänsla som barn. 

Precis som Sam är jag också ledsen när vi skiljs åt, men jag har lärt mig att hålla tillbaka. Barn är så sanna och ärliga i sina känslor och har ännu inte tagit på sig de masker vi vuxna bär på.

När vi är så små läggs grunden för vår inre trygghet och självkänsla. Om vi inte tillåts att vara den vi är och känna det vi gör, kommer det påverka vår förmåga att känna oss trygga med oss själva i det vuxna livet.

Därför försöker jag istället bekräfta honom i det han känner. Låta honom få uppleva sina känslor. Och visa att det är okej. Om jag låter honom få känna, går det också fortare över. När vi lyssnar på, bekräftar och tröstar utvecklar vi deras förmåga att kunna stötta sig själv senare i livet. Självkänsla och självmedkänsla. Relationen med sig själv. Det viktigaste av allt.

Carina Ovesson, MeditationsguidenMed ljus och värme,
Carina Ovesson

 

Prenumerera på mina texter

MIna mejlutskick ger inspiration, tips och råd för att lyssna på dig själv och vara sann mot dig själv.

Kurser och retreat 2019

Mina kurser och retreat hjälper dig att öka din självkänsla, bli mer sann mot dig själv och följa ditt hjärta.

Vägledda meditationer

Mina vägledda meditationer hjälper dig att öka din självkänsla och självkärlek.

Webbkurs självkänsla

Gå min uppskattade webbkurs för att öka din självkänsla, nu till reducerat pris.

Om Carina Ovesson

Jag är certifierad livscoach, mindfulnessinstruktör och grundare till Meditationsguiden. Jag guidar och vägleder människor både enskilt och i grupper genom retreat som jag arrangerar runt om i landet. 

Med mina texter vill jag inspirera och hjälpa dig att lyssna på dig själv och vara sann mot dig själv. Jag har själv gjort en lång inre resa för att frigöra mig från gamla beteendemönster som gjorde att jag satte min omgivning framför mig själv. Det var en smärtsam resa som innebar att jag fick släppa taget om människor i min närhet, men som samtidigt gjorde mig mer sann mot själv. Jag vet att en sådan resa kan vara både jobbig och smärtsam, och samtidigt frigörande och förlösande.  Prenumerera gärna på mina texter.
Läs mer om mig