Plötsligt inser vi att vi inte längre kan fortsätta på samma väg och att vi inte längre kan blunda för oss själva. Det är inte hållbart. Samtidigt är det så oerhört svårt. Det kan innebära att vi måste bryta upp med det gamla. Att vi förlorar människor runt omkring oss. Och att vi måste gå emot våra djupaste rädslor. Att följa sin egen väg kan innebära kaos, rädsla och sorg. Samtidig är det den enda väg som leder oss till frid, lycka och mening.

Trots att jag alltid försökt att följa mitt hjärta och tagit många skrämmande steg, som att vara ute och resa på egen hand, säga upp mig från mitt arbete, och starta eget företag, insåg jag en dag att det fanns något som satt kvar och skavde, något som påverkade mig och tog min energi. Något som jag inte längre kunde blunda för.

Jag lyssnade inte fullt ut på mina behov och jag behandlade inte mig själv med tillräcklig kärlek och respekt. Istället gav jag bort för mycket av mig själv till andra. På min egen bekostnad. Andras behov och andras känslor var viktigare än mina egna. Jag anpassade mig och kompromissade med mig själv för att tillfredsställa andras känslor och behov. Priset jag fick betala var att hela tiden sätta mig själv åt sidan.

Egentligen var jag redan medveten om det, men det satt för djupt och var för obehagligt för att förändra. Jag hade skapat en identitet och ett beteendemönster av anpassning för att jag trodde att det var den enda vägen till kärlek och tillhörighet, och nu vågade jag inte förändra det för att det skulle påverka värdefulla relationer i min närhet. Jag var rädd för att bli utan kärlek och trygghet.

Det känns när det gamla faller isär

Har man en gång börjat se sig själv på riktigt går det inte längre att blunda. Bollen har satts i rullning och den går inte att stoppa.

Att bli sann mot sig själv kan innebära att vi måste möta det som skrämmer oss allra mest. Att vi måste göra upp med den del i oss själva som krampaktigt håller fast vid den gamla vägen av trygghet. Det kan innebära att vi måste stå upp för oss själva. Att vi måste sätta säga nej och sätta gränser. Att vi måste lämna det som inte längre fungerar. Det kan leda till turbulens. Det kan leda till att vi förlorar människor i vår närhet. Det kan leda till avslut. Det kan leda till ensamhet och sorg.

Det fanns många stunder av mörker. Det fanns många stunder av tvivel. Och det fanns många stunder av ifrågasättande över mig själv. Men jag tog mig igenom stormen till slut.

Ofta är det som mörkast innan gryningen. Kaoset som uppstår visar att vi håller på att förändras. Har vi gått på samma väg hela livet och plötsligt ändrar riktning och börjar gå en ny väg, är det helt naturligt att uppleva turbulens både inom sig själv och i sin omgivning.

Det är inte konstigt att vi tvivlar. Vi vill inte lämna det gamla för att det ger oss trygghet. Det är den vi har identifierat oss med och det är den andra förväntar sig att vi ska vara. Samtidigt är det inte en äkta trygghet utan något som hela tiden innebär en kompromiss med sig själv.

Välkomna det nya

Stormen vi går igenom gör oss redo för att det nya. På andra sidan tunneln väntar ljuset. När vi är i vårt sanna jag upplever vi meningsfullhet, närvaro och kärlek i oss själva. Vi behöver inte andras godkännande eller bekräftelse utan finner den inom oss själva. Vi kan känna närvaron av den gudomliga kärlek som alltid har funnits där men som vi förlorade kontakten med i sökandet efter bekräftelse hos andra. Vi öppnar dörren till det universella flödet och nya människor och händelser som bekräftar att vi är på rätt väg kommer i vår väg som hjälpande händer.

Priset för att bli sann mot sig själv kan kännas högt. Men priset vi betalar för att inte lyssna på sig själv är ännu högre. Det är först när vi är sanna mot oss själva som vi kan uppleva sann frid, mening och glädje.

Carina Ovesson, MeditationsguidenMed ljus och värme,
Carina Ovesson

Prenumerera på mina texter

MIna mejlutskick ger inspiration, tips och råd för att lyssna på dig själv och vara sann mot dig själv.

Kurser & retreat

Mina kurser och retreat hjälper dig att öka din självkänsla, bli mer sann mot dig själv och följa ditt hjärta. 

Vägledda meditationer

Mina vägledda meditationer hjälper dig att öka din självkänsla och självkärlek.

Webbkurs självkänsla

Gå min uppskattade webbkurs för att öka din självkänsla, nu till reducerat pris.

Om Carina Ovesson

Jag är certifierad livscoach och har grundat Meditationsguiden. Med mina texter vill jag inspirera och hjälpa dig att lyssna på dig själv och vara sann mot dig själv. Jag har själv gjort en lång inre resa för att frigöra mig från gamla beteendemönster som gjorde att jag satte min omgivning framför mig själv, och vet att en sådan resa kan vara både smärtsam och förlösande. Genom Meditationsguiden guidar och vägleder jag människor både enskilt och i grupper genom retreat och kurser som jag håller i runt om i landet. Prenumerera gärna på mina texter.
Läs mer om mig