Det var när jag såg igenom fasaden som allt vände. Personen som utgett sig för att vara en andlig ledare blev plötsligt en helt annan människa. Vänskap byttes till anklagelser och hot och förtroende byttes till oärlighet och lögner. Då förstod jag inte att jag hade att göra med en narcissist. Och att det är precis så här de agerar när de blir avslöjade.

I början lät allt så bra. Med stora ord målades allt som skulle åstadkommas upp och med förtroende blev jag inbjuden till denna värld. Det fick mig att känna mig utvald och speciell.
Men ganska snart insåg jag att det var något som inte stämde. De stora orden blev till uteblivna handlingar och det grandiosa jaget blev till ett tomt skal. Istället handlade allt om beundran. Om lögner och manipulation. Och om att till varje pris upprätthålla sin fasad.

Det som hade låtit så bra blev nu en skrämmande och utdragen process som påverkade mig lång tid därefter.

Så här i efterhand har jag insett att jag mött flera narcissister och personer med narcissistiska drag. De har två saker gemensamt; självupptagenhet och empatibrist. Utåt sett kan de vara ödmjuka och älskvärda. Men ganska snart visar sig deras hårda yta och dominanta drag. De styr och manipulerar sin omgivning för att få beundran och bekräftelse och få igenom sin vilja. De kan också använda sin omgivning bara för att bli bekräftad och lyssnad på, utan intresse av att ge något tillbaka.

Med en narcissist i sin närhet uppstår mycket friktion. De kan helt utan anledning ge kritiska och nedlåtande kommentarer till sin omgivning. De ser bara sig själva och tar inte hänsyn till andras behov och känslor.

Själva är de enormt känsliga för kritik och reagerar med vrede och försvar när man trycker på deras ömma punkter. De ursäktar sig aldrig utan lägger istället all skuld och allt ansvar på sin omgivning. Projiceringen kan också visa sig genom att de anklagar sin omgivning för att ha just de egenskaper som de själva besitter. De kan också göra sig själva till offer för att väcka sympati.

De har stort behov av bekräftelse och är livrädda för att förlora sitt värde. För bakom fasaden finns ett sårat inre barn som tidigare i livet blivit starkt kränkt. Deras största rädsla är att någon ska se igenom dem och metoderna de tar till för att upprätthålla sin fasad kan vara hänsynslösa.

Att ha en narcissist i sin närhet skapar obehag och skuld och det kan vara svårt att göra sig fri ifrån känslorna. Jag kommer fortsätta skriva om narcissister och energitjuvar och hur man hanterar dem.

Carina Ovesson, MeditationsguidenMed ljus och värme,
Carina Ovesson

 

Prenumerera på mina texter

MIna kostnadsfria mejlutskick ger inspiration och vägledning för att lyssna på dig själv och vara sann mot dig själv.

Nyårsretreat 10-12 januari 2020

Börja året med att fylla på med kärlek, frid och självkänsla. Varmt välkommen till en nyårsretreat på fina och vackra kursgården Hannemo i lantlig miljö i Värmland. Retreaten är inriktad på självkänsla och inre barnet.

Kurser och retreater

Mina kurser och retreat hjälper dig att öka din självkänsla, bli mer sann mot dig själv och följa ditt hjärta.

Vägledda meditationer

Mina vägledda meditationer hjälper dig att öka din självkänsla och självkärlek.

Webbkurs självkänsla

Gå min uppskattade webbkurs för att öka din självkänsla, nu till reducerat pris.

Om Carina Ovesson

Jag är certifierad livscoach, mindfulnessinstruktör och grundare till Meditationsguiden. Jag guidar och vägleder människor både enskilt och i grupper genom retreat som jag arrangerar runt om i landet. 

Med mina texter vill jag inspirera och hjälpa dig att lyssna på dig själv och vara sann mot dig själv. Jag har själv gjort en lång inre resa för att frigöra mig från gamla beteendemönster som gjorde att jag satte min omgivning framför mig själv. Det var en smärtsam resa som innebar att jag fick släppa taget om människor i min närhet, men som samtidigt gjorde mig mer sann mot själv. Jag vet att en sådan resa kan vara både jobbig och smärtsam, och samtidigt frigörande och förlösande.  Prenumerera gärna på mina texter.
Läs mer om mig