Meditation - ett sätt att komma närmare dig själv

Meditation

Med hjälpa av meditation kan du komma närmare dig själv och din inre röst. Meditation hjälper dig att hantera stress och bli mer närvarande i livet. Här kan du läsa om hur du gör för att komma igång.

Få en gratis meditation

Meditationen är guidad med musik som hjälper dig att slappna av och känna in ditt hjärta och din inre röst. Du laddar ner den via en länk som skickas till din e-postadress. Du kan lyssna från din mobil, dator eller annan enhet. Meditationen är gjord av Carina Ovesson och är ca fyra minuter.

När du tar emot meditationen blir du också prenumerant på Meditationsguidens kostnadsfria nyhetsbrev Vägen till ditt hjärta som ger dig inspiration, tips och råd för att vara sann mot dig själv. Du får också information om våra kommande evenemang. Du kan när som helst avregistrera dig som prenumerant.

Varför ska jag ägna mig åt meditation?

Syftet med meditation är att du ska komma närmare dig själv och din inre röst, och att du ska bli mer närvarande i livet. Detta gör du genom att försöka stilla din tanke- och känsloverksamhet. Att bara kunna sitta i stillhet och tystnad utan några tankar. Meditation har alltid varit ett naturligt inslag inom olika österländska kulturer. I vårt stressade västerländska samhälle håller intresset på att öka. Vi börjar inse att vi behöver stanna upp ibland för att både vårt inre, vår själ och världen ska hinna med. Då är meditation en bra metod.

Hur gör jag för att meditera?

Du behöver inte göra det så komplicerat. Det viktiga är att du sitter i en bekväm ställning och att ryggen är rak. Vissa föredrar att ligga ner men då är det lätt att somna och det är inte meningen. Att meditera innebär att vara i aktiv stillhet.

Hur ska jag sitta under meditation?

Det finns olika sittställningar. En vanlig sittställning i Asien är lotusställningen. I Asien är man van vid att sitta på golvet och därför är denna sittställning inte lika svår som för oss stela västerlänningar. Det är inte nödvändigt att sitta i lotusställningen, det går precis lika bra att sitta på en stol. Tänk på att sitta som stolen är utformad med båda fötterna i marken och att du är rak i ryggen. Ryggen behöver inte ens vila mot ryggstödet. En annan variant som många tycker fungerar bra är att sitta på en meditationspall. Oavsett vilken sittställning du väljer är det viktigt att ryggen är rak. I öst säger man att det beror på att qi ska kunna flöda fritt längs ryggraden. Frågar du en västerlänning får du svaret att kroppen lättare kan transportera nervimpulserna.

Hur ska jag hålla händerna under meditation?

Det finns olika sätt du kan hålla händerna på. Ett sätt är att ha händerna i knäet med handflatorna uppåtriktade. Du kan även variera genom att föra ihop tummen med pek- eller långfingret. Det går också bra att bara ha händerna i knäet på ett sätt som är bekvämt för dig.

Hur stillar jag mina tankar när jag mediterar?

Det finns olika knep. Det vanligaste är att fokusera på något neutralt som till exempel din andning eller något positivt. Vissa tänker sig att deras tankar är som moln som drar fram över himlen, vissa är små och vissa är större. Andra tänker sig att de sitter på botten av en sjö och att tankarna är som små luftbubblor som stiger uppåt mot vattenytan. Ett annat knep kan vara att räkna sina andetag. Så fort en tanke uppstår så räknar man om från början. Den stora konsten är att inte haka fast i sina tankar och spinna vidare på dem. Så fort du märker att en tanke uppstår ska du försiktigt föra tillbaka din uppmärksamhet på andningen (eller något annat du har valt att fokusera på) igen.

Hur länge ska jag meditera?

Det räcker att sitta 20 – 30 minuter. Börja med att sitta 5 – 10 minuter. Du behöver ju även vänja dig vid att bara sitta stilla. Öka tiden efterhand som det känns bra.

När ska jag meditera?

Det spelar egentligen inte så stor roll. Det viktiga är att du tar dig tid till att meditera, men det finns tre tidpunkter under dagen som är mer gynnsamma än andra:

  • På morgonen eftersom du är i bättre kontakt med dina känslor vid denna tidpunkt. Sinnet är friare, fräshare och mindre belastat. Stillheten och friden från din morgonmeditation finns sedan kvar som ett eko under resten av dagen.
  • Skymningstimmen/solnedgången då naturen upplever en stund av stillhet och paus i sin yttre verksamhet då dag övergår i natt.
  • Mitt på dagen omkring kl 12 har du en kort period då det är något lättare än annars att kontakta det andliga jaget. Denna tid är inte lika gynnsam som de två andra.

Övning i meditation ger färdighet

Att stilla sin tanke- och känsloverksamhet är såklart lättare sagt än gjort. Det krävs övning, övning och återigen övning. Det är viktigt att ha ett stort tålamod och att du är snäll mot dig själv. Är du tillräckligt ihärdig så kommer du att märka att du så småningom gör små, små framsteg och slutligen kommer du att känna att det ger effekt.

Meditation på retreat

På en retreat får du möjlighet att ägna dig åt meditation under en längre tid. När du kommer bort från vardagen får du möjlighet att få en djupare kontakt med dig själv. Välkommen till Meditationsguidens retreat som finns på olika platser Sverige.

Retreat från Meditationsguiden

Meditationsguiden erbjuder retreat med meditation på olika platser i Sverige.

Meditationsguidens retreat

E-kurser

Lär dig meditera i våra e-kurser! Du gör kursen i din egen takt på tider som passar dig, när och var du vill.

E-kurser

Guidade meditationer

Guidade meditationer och musik på CD och ljudfiler för dator och mobil hjälper dig att meditera. Här finns meditationer både för dig som är nybörjare och dig som är van att meditera.

Meditationer på CD och ljudfiler