Meditation
Meditation hjälper dig att hantera stress, bli mer närvarande och lyssna inåt till din kropp och själ. Här får du hjälp med att komma igång med meditation.
Varför ska du meditera?
Syftet med att meditera regelbundet är att stilla sitt sinne och sina tankar, så att vi medvetet kan välja vilka tankar vi vill lägga fokus på. Vi vill med den ökande närvaron som meditationen ger kunna välja om vi vill gå in i tankar av stress och oro, välja glädje framför irritation och välja harmoni i stället för stress.
När vi blir mer närvarande lär vi känna oss själva bättre och ökar vår självkänsla och vårt självförtroende.
När vi mediterar ökar vi vår närvaro och på så sätt vårt medvetande om vår själ, om vår kropp och om vårt sinne. Vi kan lättare känna vad vår kropp behöver och vad vi själva i vårt hjärta behöver och på så sätt få ökad harmoni och balans i oss själva och i livet.
Meditation minskar stress
Det har forskats mycket på vad som händer i kroppen och hjärnan när vi mediterar, och det finns flera positiva effekter. Efter åtta veckors regelbunden meditation får hjärnan och kroppen lugn och ro, vi minskar stress, sover bättre och ökar vår uppmärksamhet och vårt fokus. Vi ökar också vårt tålamod och får ökad energi.
Forskningen visar också att arbetsminnet, koncentrationen och uppmärksamheten ökar. Vårt välmående och vår livskvalitet blir helt enkelt bättre med regelbunden meditation.
Olika typer av meditation
Det finns olika sätt att meditera på. Välj den variant som passar dig bäst. Här är några olika typer av meditationer:
Guidad meditation
Guidade meditationer kan vara lättare om du aldrig tidigare har mediterat innan. Då flyttar vi vår uppmärksamhet till en röst som vägleder oss i meditationen och vi får på så vis hjälp med att behålla fokus.
Andningsmeditation
I andningsmeditationen flyttar vi vår uppmärksamhet till vår egen andning och följer rörelserna av andningen in och ut, och håller vårt fokus genom denna rytm. Här kan du ställa en timer när din meditation ska vara klar. 2 min, 5 min 10 min eller 20 min.
Mantrameditation
Inom yogan finns olika mantran att upprepa eller sjunga och då lägger vi vårt fokus och uppmärksamhet på att upprepa samma ord, om och om igen.
Gör så här för att meditera
Skapa gärna en rutin för din meditation, så att det blir enkelt. Många människor världen över mediterar tidigt på morgonen, för att starta dagen i lugn och ro. Men man kan meditera när som helst på dagen, i samband vid lunch på jobbet, på eftermiddagen när du kommer hem eller innan sänggående.
Välj en ostörd plats och som ger dig lugn och ro. Använd gärna samma plats när du mediterar. Det hjälper kroppen och sinnet att komma ner i avslappning.
- Välj en lugn plats där du kan koppla av.
- Sätt dig eller lägg dig skönt och bekvämt. Du kan sitta på olika sätt. På en stol eller på golvet på en kudde eller i så kallad lotusställning sittandes på golvet med höger fot över vänster ben eller tvärtom. Välj det som känns mest bekvämt för dig.
- Lägg dina händer i knät. Du kan ha händerna på olika sätt. En hand i knät med handflatan upp och lägg den andra handen ovanpå. Båda handflatorna uppåt vilandes i knät. En hand på varje ben med tumme och pekfinger i hop. Välj det som känns naturligt för dig.
- Inled gärna varje meditation med att först fokusera på din andning och sedan din kropp. Det kan ta en stund innan din puls går ner, innan tankarna ”stillas” och du känner dig lugn och kan fokusera på meditation.
Hur stillar jag mina tankar när jag mediterar?
Det finns olika knep. Det vanligaste är att fokusera på något neutralt som till exempel din andning eller något positivt. Vissa tänker sig att deras tankar är som moln som drar fram över himlen, vissa är små och vissa är större. Andra tänker sig att de sitter på botten av en sjö och att tankarna är som små luftbubblor som stiger uppåt mot vattenytan. Ett annat knep kan vara att räkna sina andetag. Så fort en tanke uppstår så räknar man om från början.
Den stora konsten är att inte haka fast i sina tankar och spinna vidare på dem. Så fort du märker att en tanke uppstår ska du försiktigt föra tillbaka din uppmärksamhet på andningen (eller något annat du har valt att fokusera på) igen.
Hur länge ska jag meditera?
Det räcker att meditera 20-30 minuter. Börja med att sitta 5-10 minuter. Du behöver ju även vänja dig vid att bara sitta stilla. Öka tiden efterhand som det känns bra.
När ska jag meditera?
Det spelar egentligen inte så stor roll när du mediterar. Det viktiga är att du tar dig tid till att meditera, men det finns tre tidpunkter under dagen som är mer gynnsamma än andra:
- På morgonen eftersom du är i bättre kontakt med dina känslor vid denna tidpunkt. Sinnet är friare, fräschare och mindre belastat. Stillheten och friden från din morgonmeditation finns sedan kvar som ett eko under resten av dagen.
- Skymningstimmen/solnedgången då naturen upplever en stund av stillhet och paus i sin yttre verksamhet då dag övergår i natt.
- Mitt på dagen omkring kl 12 har du en kort period då det är något lättare än annars att kontakta det andliga jaget. Denna tid är inte lika gynnsam som de två andra.
Övning i meditation ger färdighet
Att stilla sin tanke- och känsloverksamhet är såklart lättare sagt än gjort. Det krävs övning, övning och återigen övning. Det är viktigt att ha ett stort tålamod och att du är snäll mot dig själv. Är du tillräckligt ihärdig så kommer du att märka att du så småningom gör små, små framsteg och slutligen kommer du att känna att det ger effekt.
FÅ EN GRATIS MEDITATION
Få en gratis meditation för tillit & tro!
KOM IGÅNG MED MEDITATION
Vi har många olika guidade mediationer för både nybörjare och vana och med olika inriktiningar.