Att ha människor i sin närhet med en negativ energi kan vara både krävande och svårt att hantera. Länge anpassade jag mig för att undvika drama och friktion. Men när det sker på bekostnad av oss själva behöver vi säga nej och sätta gränser. Här skriver jag om hur vi kan hantera negativ energi i vår omgivning.

Drama, påhopp, ilska och andra oförutsedda angrepp. Det kan vara svårt att hantera människor som har en negativ energi. Särskilt när det gäller dem i vår närhet. Det kan vara krävande och man kan känna sig fullständigt dränerad på energi. Till och med tappa fotfästet.

Det kan också kännas sårande och kränkande att plötsligt och helt oförutsett hamna i skottlinjen. Det skapar en osäkerhet inför vad man kan komma att mötas av härnäst. Kanske börjar vi trippa på tå och anpassa oss för att undvika drama och friktion.

När jag säger nej till drama och negativa energier brukar jag mötas av förnekelse och anklagelser. Ofta leder det till ännu mer drama. Antingen handlar det om mig, jag är överkänslig och överreagerar, eller är det upp till mig att acceptera personens beteende. Man vill inte ta ansvar för sitt beteende och de konsekvenser det får för sin omgivning utan lägger ansvaret utanför sig själv.

Länge anpassade jag mig för att skapa lugn istället för drama och friktion. Men när det sker på bekostnad av oss själva behöver vi säga nej och sätta gränser. Samtidigt kan vi aldrig förvänta oss att någon annan ska förändras, utan vi kan bara välja vårt egna förhållningssätt.

Jag har insett att det bästa jag kan göra är att inte bemöta negativ energi. För vår egen skull behöver vi sätta gränser, men när vi inte blir mottagna har jag lärt mig att inte ge det mer energi. Det ger bara mer bränsle till en eld som sällan leder någon vart. I många fall handlar det om att de vill ha något av oss. Vår energi, vår uppmärksamhet eller vårt medlidande. Men i det långa loppet hjälper vi sällan någon genom att bemöta dem när de befinner sig i denna energi.

Vi har alla ett ansvar för vårt beteende och de energier vi sänder ut. Men när det gäller andras energi är det enda vi egentligen kan göra att titta på vad den skapar i oss själva. Vad väcker det i oss och varför reagerar vi som vi gör? Varför tillåter vi oss att ta emot de energier de sänder ut och varför har vi svårt för att släppa taget om dem? Vi kan bara ta ansvar för oss själva.

Låt de bli dina läromästare istället för dina energitjuvar. Det är det mest hjälpsamma för alla.

Carina Ovesson, MeditationsguidenMed ljus och värme,
Carina Ovesson

Öka din självkänsla  – gå kursen min webbkurs

Gå min uppskattade webbkurs för att öka din självkänsla och få en bättre relation med dig själv till reducerat pris.
Läs mer är

Guidade meditationer för självkänsla och självkärlek

Meditera med hjälp av mina guidade meditationer på CD och MP3 för att öka din självkänsla och självkärlek.

Prenumerera på mina texter

Tycker du om det jag skriver? Prenumerera på Vägen till ditt hjärta – mitt kostnadsfria mejlutskick för inspiration, tips och råd för att vara sann mot dig själv.

Mer om Carina Ovesson

Carina Ovesson, MeditationsguidenJag är certifierad livscoach, mindfulnessinstruktör och grundare till Meditationsguiden. Jag guidar och vägleder människor både enskilt och genom retreat som jag arrangerar runt om i landet. Jag har också en examen i media- och kommunikation och har arbetat som kommunikatör och projektledare flera år i offentlig sektor. Jag har själv gjort en lång inre resa för att frigöra mig från gamla beteendemönster som gjorde att jag satte min omgivning framför mig själv. Det var en smärtsam resa som innebar att jag fick släppa taget om människor i min närhet, men som samtidigt gjorde mig mer sann mot själv. Jag vet att en sådan resa kan vara både jobbig och smärtsam, och samtidigt frigörande, förlösande och underbar.
Läs fler av mina inlägg
Läs mer om mig

Kommentera

kommentarer