De flesta av oss har hört talas om qi gong och tai chi och. Men vad är egentligen qi? Qi kan översättas som livskraft eller livsenergi. Energin som menas är inte något du kan mäta i kilokalorier eller joule. Det handlar om den positiva energin du känner när du upplever att du är i balans. Du känner dig stark, upprymd och lycklig.

Qi i obalans leder till sjukdomar

Enligt österländsk tradition finns qi överallt, både i och utanför oss. Det finns i luften vi andas, maten vi äter och i naturen. Hela universum genomsyras av qi. Qi lagras i kroppen i ett område som finns strax under din naveln, i din kropp. Qi strömmar i kroppen från detta område längs kanaler som kallas meridianer till kroppens alla delar. När qi får strömma fritt är du i balans. Olika blockeringar i kroppen gör så att qi inte kan strömma fritt. Då hamnar du i obalans och förr eller senare leder det till sjukdomar. Dessa blockeringar kan du ta bort genom till exempel tai chi, qi gong, yoga, thaimassage, akupunktur eller akupressur.

Sex förbrukar qi

Alla föds med en viss mängd qi. Du förbrukar qi under hela din livstid under olika aktiviteter. Till exempel när du har sex. Men sex kan i sin tur resultera i ett barn och qi förs då över till barnet. Att utföra någon form av större fysisk ansträngning är en aktivitet som förbrukar en större mängd qi. När all qi är förbrukad är livet slut.

Låt dina känslor komma upp till ytan

Det som slukar mest qi är kamp och starka och överdrivna känsloutbrott. Därför är det bra att undvika det. Främst ska du undvika överdrivna skratt-, glädje-, sorg-, eller vredesutbrott. Detta innebär däremot inte att du ska hålla tillbaka dina känslor. Du kan ha undanträngda känslor som ligger i det undermedvetna och slukar qi. Därför är det viktigt att du låter känslorna komma upp till ytan så att du kan bearbeta dem.

Fyll på din qi på olika sätt

Det finns olika sätt att fylla på qi. Att vistas i naturen och andas in frisk luft, att äta mycket frukt och grönsaker, att dricka friskt vatten, att vistas tillsammans med andra människor och att andas med magen. En god nattsömn fyller också på din qi. Sov i en lugn miljö i en bra säng och gärna med öppet fönster. Att leva ett liv där du befinner dig i inre harmoni och balans fyller också på din qi.

Här hittar du kurser i qi gong från arrangörer i hela landet