Man brukar börja med elementet trä när man beskriver de fem elementen för att det är där energin börjar röra sig för att växa. Trä är länkat till våren och till växtkraft i alla dess möjligheter; i ditt liv, i projekt, i din hälsa, för hela samhället och hela universum. Här skriver jag om om trä-elementet som är ett av de fem elementen som tillsammans förklarar hur allt på jorden hänger ihop. 

Trä är elementet som aktiverar energi, som får saker gjorda och som utvecklar och låter både människor och situationer växa. Om det blir obalanserat är trä del av stress och stresskador. Om det är i balans tillåter det saker och ting att växa i sin egen takt och växa mot en klarare balans för allting i hela universum.

Primära organ

Lever och gallblåsa.

Sekundära organ

Ögonen, senor, ligament, naglar, små muskler samt nerver.

”Positiv” känsla

Handlingskraft. Du med styrande trä vill alltid göra saker och få saker utförda. Du vill starta projekt och få igång dem. Trä-elementet vill få igång människor, känna att det gör någonting och att det händer någonting som gör att saker utvecklas framåt.

”Negativ” känsla

Ilska, irritation, frustration, bitterhet.

Verklighetsuppfattning

Du kräver utmaningar och vill alltid vara bäst. Om du, med styrande trä-elementet, är i obalans provocerar du andra till att bli irriterade eller arga. Detta för att du själv ska få en utmaning som gör att du kan fortsätta känna att det händer någonting.

Vanliga hälsoproblem

Ilska, irritation, högt blodtryck, hjärtproblem, fysisk spänning och låsningar i bindväv, leder och försämrat blodflöde på grund av låsta inre spänningar. Framförallt runt nacke och hals.
Balans i trä-elementet

Du känner kärlek och visar vänlighet. Du har god självkänsla och självförtroende. Du har förmåga att planera och fatta beslut. Psykisk och fysisk flexibilitet, tillväxt och utveckling. Du är entusiastisk och har en stark livsgnista. Du har även kontakt med dina känslor.

Underladdat trä-element

Medberoende och du tror inte på sig själv. Du är osäker, osjälvständig och tar inte ansvar. Du känner dig förvirrad och är försjunken i dig själv. Du har dålig självkänsla.

Överladdat trä-element

Du vill vara beundrad och har dåligt självförtroende. Du söker all form av yttre bekräftelse. Arbetsnarkomani. Du är perfektionist, otålig och hetsig.
Mentala och andliga förmågor

Förlåtelse, helande, sympati och förståelse.

Årstid

Vår

Färg

Grön

Väderstreck

Öster och sydost

Nyckelord

Jag känner.

Läs mer om elementen

Eld-elementet
Jord-elementet
Metall-elementet
Vatten-elementet

Källa: Kjell Haglund 

Carina Ovesson, MeditationsguidenMed ljus och värme,
Carina Ovesson

 

Prenumerera på mina texter

MIna mejlutskick ger inspiration, tips och råd för att lyssna på dig själv och vara sann mot dig själv.

Kurser och retreat 2019

Mina kurser och retreat hjälper dig att öka din självkänsla, bli mer sann mot dig själv och följa ditt hjärta.

Vägledda meditationer

Mina vägledda meditationer hjälper dig att öka din självkänsla och självkärlek.

Webbkurs självkänsla

Gå min uppskattade webbkurs för att öka din självkänsla, nu till reducerat pris.

Om Carina Ovesson

Jag är certifierad livscoach, mindfulnessinstruktör och grundare till Meditationsguiden. Jag guidar och vägleder människor både enskilt och i grupper genom retreat som jag arrangerar runt om i landet. 

Med mina texter vill jag inspirera och hjälpa dig att lyssna på dig själv och vara sann mot dig själv. Jag har själv gjort en lång inre resa för att frigöra mig från gamla beteendemönster som gjorde att jag satte min omgivning framför mig själv. Det var en smärtsam resa som innebar att jag fick släppa taget om människor i min närhet, men som samtidigt gjorde mig mer sann mot själv. Jag vet att en sådan resa kan vara både jobbig och smärtsam, och samtidigt frigörande och förlösande.  Prenumerera gärna på mina texter.
Läs mer om mig